Tehnici artistice abordate la şcoală

Tehnica colajului – lipim, decupăm şi ne distrăm la şcoală

Printre alte minunăţii de tehnici artistice am încercat şi tehnica colajului. Şi se pare că ne-a plăcut tare mult să lipim, să decupăm, să colorăm şi să creăm fel de fel de chipuri care mai de care mai ciudate şi haioase şi poveşti lipite pe o foaie de hârtie.

Pe blogul carmen-maftei.blogspot.ro am găsit o prezentare tare drăguţă despre tehnica colajului şi o voi posta şi eu aici.

Zice că

“Realizarea unui colaj constă în decuparea, aranjarea şi lipirea unor bucăţi de hîrtie, pînză, lemn pe o suprafaţă. Arta colajului a fost dezvoltată pe la 1910 de Georges Braque şi Pablo Picasso cu papiers colles – hîrtii lipite. Printre artiştii cu rezonanţă în arta colajului din secolul XX se numără Andy Warhol, Marcel Duchamp, Gilbert&George, Joseph Cornell, Robert Motherwell, Ben Nicholson, Jacques Villeglé. Pe acest blog prezint colajele mele şi promovez artişti în arta colajului.”

Dacă vom căuta în DEX vom găsi definiţia colajului

COLÁJ, colaje, s.n. Procedeu artistic care constă în compunerea unui tablou prin lipirea laolaltă a unor elemente eterogene; p. ext. tablou realizat prin acest procedeu. – Din fr. collage.

COLÁJ s.n. (Franţuzism) 1. Legătură permanentă nematrimonială; concubinaj. 2. Procedeu de execuţie a unor lucrări de pictură sau de ornamentaţie prin lipirea sau alipirea a diferite materiale sau elemente. ♦ Spectacol de teatru alcătuit din diferite fragmente. 3. Operaţie de încorporare în anumite mase alimentare a unor substanţe. ♢ Colajul sucurilor = completare a limpezirii enzimatice prin adăugare de gelatină alimentară. [< fr. collage].

Tot pe blogul lui Carmen Maftei vom găsi o scurtă istorioară despre această tehnică 

“Colajul are o istorie lungă, primele exemple care au supravieţuit fiind 12 suluri japoneze caligrafice. O data cu inventarea fotografiei, la mijlocul secolului al 19-lea, collaging-ul din fanteziile fotografice a devenit un joc extrem de popular în saloanele din epocileVictoriană şi Edwardiană. În 1912, Picasso şi Braque au fost artiştii care au introdus colajul în lumea operelor de artă.

Colajul reprezintă un pas înainte fără precedent în a aduce arta şi viaţa mai aproape de o experienţa simultană. El trebuie înţeles nu doar ca o tehnică a punerii laolaltă a unor fragmente, ci şi ca un mod de a ne diseca ori chestiona personalitatea, de a analiza viaţa, desfăşurarea ei în lumea contemporană.

Artişti celebri ca Max Ernst, Pablo Picasso sau Hoch au fost inspiraţii de tehnica colajului. E vorba despre mai multe elemente – bucăţi de hîrtie colorată, articole din ziare, fotografii, şi altele – care, lipite, creează un nou întreg. Arta colajului îşi asumă rolul uneia dintre cele mai importante inovaţii artistice formale ale secolului XX.

Colajul încă din antichitate

Colajul reprezintă o formă de manifestare artistică, specifică în special artelor vizuale, care presupune îmbinarea mai multor elemente pentru a rezulta opera de artă în sine. Din punct de vedere etimologic, cuvîntul colaj provine din limba franceză unde “à coller” înseamnă “a lipi” şi a fost folosit la începutul secolului XX de către artiştii Georges Braque şi Pablo Picasso; în această perioadă colajul a devenit o parte importantă a artelor moderne.

Scurtă istorie a colajului
Deşi colajul pare a reprezenta un mijloc recent de exprimare artistică, primele tehnici ale colajului au apărut în Antichitate, mai precis în China, în jurul anului 200 i.Hr în momentul apariţiei hîrtiei. Cu toate acestea, colajul nu avea o funcţie artistică la acea perioadă iar istoria sa pînă în jurul secolului al X-lea a rămas obscură. Tehnicile colajului s-au dezvoltat în perioada medievală, mai precis pe teritoriul Europei în jurul secolului al XIII-lea. Foiţe de aur încep să fie aplicate picturilor din marile catedrale între secolele al XV-lea – al XVI-lea. Mai mult decît atît, tot în această perioadă încep să fie aplicate pietre şi metale preţioase picturilor religioase, icoanelor dar şi anumitor piese vestimentare specifice persoanelor cu o anumită putere religioasă sau politică. În secolul al XIX-lea tehnici ale colajului încep să fie cunoscute şi folosite nu doar în domeniul artistic, ci şi în scop personal fiind aplicate albumelor de familie.

Chiar dacă tehnicile colajului au fost folosite înainte de secolul al XIX-lea, acesta nu a fost considerat ca fiind un mijloc de exprimare artistică pînă la începutul acestui secol făcînd parte cu precădere din primele etape ale modernismului. Conform instituţiei supreme care găzduieşte operele de artă aflate pe teritoriul Marii Britanii, Tate Gallery, colajul a fost folosit pentru întîia oară de către artişti la începutul secolului XX. Conform documentelor aflate în cadul Muzeului Guggenheim, colajul reprezintă o formă de manifestare artistică asociată începuturilor modernismului şi presupune un concept mult mai complex decît simpla alăturare a unor elemente pentru a forma un tot. Artiştii menţionaţi anterior, Braque and Picasso, au alăturat picturilor lor nişte petice care efectiv au schimbat întregul mesaj. Din acest punct de vedere artiştii au evaluat relaţia dintre pictură şi sculptură, avînd în vedere că elementele acestui mijloc de exprimare artistică imbinau armonios atît tehnica picturii, cît şi tehnici ale sculpturii.

Treptat, colajul a fost îmbrăţişat de către numeroşi artişti, devenind un veritabil mijloc de exprimare a ideilor, a mesajelor, sentimentelor şi emoţiilor. Elemente obişnuite, articole din ziare, fotografii şi picturi se îmbinau armonios pentru a transpune în plan artistic un nou mesaj, o nouă reinterpretare a valorilor.” 

Tot aici găsim şi despre:

“Tehnici moderne ale colajului
Decupajul reprezintă tot o tehnică a colajului care a luat naştere la începutul secolului XX. Această tehnică poate fi considerată un adevărat meştesug. Presupune alipirea elementelor unor picturi pe un anumit obiect, după care obiectul respectiv poate fi lăcuit. Scopul principal al acestei tehnici este acela de a conferi adîncime imaginii. Chiar daca la început decupajul a fost considerat un stil abstract, treptat a devenit o tehnică foarte interesantă, aplicată în mai multe domenii. O altă tehnică interesantă a colajului este fotomontajul şi presupune, după cum spune şi numele, folosirea mai multor fotografii sau a unor părţi din fotografii pentru a crea o operă de artă. Fotomontajul reprezintă o tehnică a colajului folosită foarte des şi în prezent însă, dacă în trecut artiştii decupau imaginile, acest lucru se realizează în momentul de faţă cu ajutorul diverselor programe pe calculator, mai ales că fotografia digitală a evoluat atît de mult. Fotomonatajul este folosit în prezent în foarte multe domenii, dar mai ales în cel comercial.”
Mai multe pe: http://carmen-maftei.blogspot.ro/2012/09/despre-colaj-si-tehnicile-colajului.html
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s